Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Αγρότες: Μπλόκο στην Ενική οδό Αθηνών – Λαμίας (video-φώτο)

ag1

ag1

Οι αγρότες της Βοιωτίας μετά το μπλόκο και την συμβολική κατάληψη του δρόμου για περίπου 10 λεπτά το μεσημέρι της Κυριακής στον κόμβο Ορχομενού – Λιβαδειάς όπου παραμένουν έχοντας τα τρακτέρ στην άκρη του δρόμου και ενισχύονται συνεχώς, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα με μετάβαση τις επόμενες ημέρες στην Εθνική Οδό και νέο μπλόκο με την συμμετοχή αγροτών της ευρύτερης περιοχής στο ύψος του Κάστρου.  
«Η προσέλευση εδώ στο δρόμο Ορχομενού – Λιβαδειάς είναι πολύ μεγάλη. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή και ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που συμμετέχουν. Η προσέλευση των αγροτών στο σημείο συνεχίζεται. Στόχος μας είναι η Εθνική, μέσα στη βδομάδα η δύναμη θα πάει στο Κάστρο», σημείωσε ο Γιάννης Βάγκος και πρόσθεσε: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον κύριο Πρωθυπουργό: έχουμε πλύνει το αυτοκίνητο, να έρθει να μιλήσει πάλι στους αγρότες, να ανέβει πάνω στο αγοραστικό μας».
Με μαθηματική ακρίβεια μέχρι το 2019 όπως υπογράμμισε «δεν θα μείνει ούτε ένας αγρότης στους 100 διότι τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα» και συμπλήρωσε: «Οποιοσδήποτε αγρότης σε θέλει ας πάει στο λογιστή του να τον ρωτήσει τι σημαίνουν αυτά τα μέτρα, ας μη πιστέψει εμάς, να πιστέψει το λογιστή του».
Ο Γιώργος Τακμάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η συμμετοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη τα τρακτέρ είναι πολλά και έρχονται συνεχώς και άλλα. Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με τους αγρότες και τα μπλόκα άλλων περιοχών που την Τετάρτη θα βγούνε στο δρόμο και συντονίζουμε την κλιμάκωση του αγώνα μας. Μιλάμε με τους αγρότες της Θήβας και των Βαγίων και μέσα στην εβδομάδα θα πάμε στο κάστρο. στόχος μας είναι το Κάστρο. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, οι αγρότες δεν αντέχουν άλλο. Η φορολόγηση είναι 26%, η ασφάλεια πλέον δεν είναι ασφαλιστικό αλλά φορολογικό μέτρο που σημαίνει ότι μέχρι το 2019 η ασφάλεια θα είναι στο καθαρό εισόδημα 27%, γεγονός που σημαίνει ότι αν  προσθέσουμε και ένα 20% από το 100% της προκαταβολής μιλάμε για ένα 73% φόρο. Δηλαδή για κάποιον που έχει 10.000 ευρώ καθαρό εισόδημα 7.400 ευρώ θα είναι ο φόρος. Κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να κάνεις να αντεπεξέλθει δεν μπορεί κανείς να δουλέψει τα χωράφια του»
Στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων όλης της χώρας που αγανακτισμένοι τονίζουν ότι η κυβέρνηση με την αδιαλλαξία της και τα μέτρα που προωθεί τους οδηγεί σε αφανισμό εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται και αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις επιστροφές πληρωμών πετρελαίου από το 2013, την πληρωμή των δικαιωμάτων, αλλά και την πληρωμή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους, όπως επίσης και το θέμα της φορολόγησης του κρασιού καθώς επί ποδός πολέμου βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί.
Τι συμπαράστασή τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και πρώην Βουλευτής (ΛΑΕ) Γιάννης Σταθάς, ο Δήμαρχος Αλιάρτου Γιώργος Ντασιώτης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θανάσης Καλογρηάς και ο Αντιπρόεδρος Μάριος Σάκκος, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο σημείο του μπλόκου καθώς επίσης η Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Αγνιάδης.
«Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών έναν αγώνα που δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά όλη την κοινωνία. Με το ασφαλιστικό πλήττονται όλοι και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι όλα αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για να δοθούν τα λεφτά στους τοκογλύφους, για να τα πάρουν οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι. Πρέπει όλοι να αντισταθούμε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και να τις καταδικάσουμε όπως και αυτούς που τις στηρίζουν», είπε ο Γ. Σταθάς
«Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει πολύ σοβαρά τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, δεν υπάρχει άλλη ελπίδα και άλλος τρόπος σωτηρίας του τόπου μας», είπε ο Γ. Ντασιώτης σημειώνοντας παράλληλα οτι το κλείσιμο των δρόμων πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή.
«Ο εμπορικός σύλλογος στηρίζει την προσπάθεια και τον αγώνα των αγροτών η τοπική οικονομία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους αγρότες και εμείς τους συμπαραστεκόμαστε», επεσήμανε ο Θ. Καλογρηάς.
Από την πλευρά της Π.Ε. Βοιωτίας η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά δήλωσε για ακόμα μια φορά την συμπαράσταση στον αγώνα των αγορών σημειώνοντας ότι θα τους προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια ενώ ο Π. Αγνιάδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το Επιμελητήριο Βοιωτίας συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και ότι «η ανάπτυξη της οικονομικής ζωής στην Βοιωτία στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη γεωργία».
Αντίθετα τη συναίνεση των αγροτών για το ασφαλιστικό ζήτησε ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος.
«Νομίζω ότι το θέμα του ασφαλιστικού με αφορμή το οποίο γίνεται η κινητοποίηση των αγροτών είναι ένα θέμα που με ιδιαίτερη ευθύνη αλλά και διάλογο αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση. Πράγματι τα προβλήματα είναι μεγάλα, ξέρουμε πολύ καλά ότι οι αγρότες δοκιμάζονται και ο χώρος έχει πολλά προβλήματα. Από κει και πέρα όμως βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ακουμπάει και τους αγρότες, έτσι πρέπει να το δούμε. Καταλαβαίνουμε τις αγωνίες τους και πιστεύουμε ότι τελικά θα βρεθεί ο δρόμος της συνεννόησης για τη ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα δίνει βιωσιμότητα και δικαιοσύνη στον ασφαλιστικό τομέα και στους αγρότες. Θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε αυτό το θέμα», επεσήμανε ο κ. Θηβαίος.
ag9ag10ag11ag12ag13ag14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου